Головне меню

Пошук


Статистика

 

Дата розміщення: 2008-10-21 Переглядів: 2249

Технічні засоби автоматизації виробництв

Історія технічних засобів автоматизації та сформована структура що визначається їх призначенням. Засоби формування, передачі, первинної обробки та автоматичного вилучення інформації на автоматизованому виробництві. Контроль, регулювання та керування при автоматизації виробництва.

До засобів формування та первинної обробки інформації відносяться клавішні пристрої для нанесення даних на носії інформації механічним (перфоруванням) або магнітним способами; накопичена інформація передається на подальшу обробку чи відтворення. З клавішних пристроїв, перфоруючих або магнітних блоків та трансмітерів складаються реєстратори виробництва локального та системного призначення, які формують первинну інформацію в цехах, на складах та інших місцях автоматизованого виробництва.

Для автоматичного отримання інформації служать датчики (первинні перетворювачі). Вони є дуже різноманітні за принципами дії пристрою, що сприймають зміни контрольованих параметрів технологічних процесів. Сучасна вимірювальна техніка може безпосередньо оцінювати понад 300 різних фізичних, хімічних та інших величин, але цього для автоматизації низки нових галузей людської діяльності недостатньо. Економічно доцільне розширення номенклатури датчиків в автоматизованому виробництві досягається уніфікацією чутливих елементів. Чутливі елементи, що реагують на тиск, силу, вагу, швидкість, прискорення, звук, світло, теплове та радіоактивне випромінювання, застосовуються в датчиках для контролю завантаження обладнання та його робочих режимів, якості обробки, обліку випуску виробів, контролю за їх переміщеннями на конвеєрах, запасами та витратою матеріалів, заготовок, інструменту та ін. Вихідні сигнали всіх цих датчиків перетворюються на стандартні електричні або пневматичні сигнали, що передаються іншими пристроями.

До складу пристроїв для передачі інформації входять перетворювачі сигналів у зручні для транслювання види енергії, апаратура телемеханіки для передачі сигналів каналами зв'язку на великі відстані, комутатори для розподілу сигналів по місцях обробки або подання інформації. Цими пристроями зв'язуються всі периферійні джерела інформації (клавіатура, датчики) з центральною частиною системи управління. Їх призначення - ефективне використання каналів зв'язку, усунення спотворень сигналів та впливу можливих перешкод при передачі провідними та бездротовими лініями.

До пристроїв для логічної та математичної обробки інформації відносятьсяфункціональні перетворювачі, що змінюють характер, форму або поєднання сигналів інформації, а також пристрої для переробки інформації за заданими алгоритмами (в т.ч. обчислювальні машини) з метою здійснення законів та режимів управління (регулювання).

Обчислювальні машини для зв'язку з іншими частинами системи керування забезпечуються пристроями введення та виведення інформації, а також пристроями для тимчасового зберігання вихідних даних, проміжних і кінцевих результатів обчислень та ін. .

Пристрої подання інформації показують людині-оператору стан процесів виробництва та фіксують його найважливіші параметри. Такими пристроями служать сигнальні табло, мнемонічні схеми з наочними символами на щитах або пультах управління, вторинні стрілочні і цифрові прилади, що показують і реєструють, електроннопроменеві трубки, алфавітні та цифрові друкарські машинки.

Пристрої вироблення керуючих впливів перетворять слабкі сигнали інформації на потужніші енергетичні імпульси необхідної форми, необхідні для приведення в дію виконавчих пристроїв захисту, регулювання або управління.

Забезпечення високої якості виробів пов'язане з автоматизацією контролю на всіх основних етапах виробництва. Суб'єктивні оцінки з боку людини замінюються об'єктивними показниками автоматичних вимірювальних постів, пов'язаних із центральними пунктами, де визначається джерело шлюбу та звідки направляються команди для запобігання відхиленням за межі допусків. Особливого значення для автоматизації виробництва набуває автоматичного контролю із застосуванням ЕОМ на виробництвах радіотехнічних та радіоелектронних виробів внаслідок їх масовості та значної кількості контрольованих параметрів. Не менш важливими є і випускні випробування готових виробів на надійність.Автоматизовані стенди для функціональних, міцнісних, кліматичних, енергетичних та спеціалізованих випробувань дозволяють швидко та ідентично перевіряти технічні та економічні характеристики виробів (продукції).

Виконавчі пристрої складаються з пускової апаратури, виконавчих гідравлічних, пневматичних або електричних механізмів (сервомоторів) та регулюючих органів, що впливають безпосередньо на процес, що автоматизується. Важливо, щоб їхня робота не викликала зайвих втрат енергії та зниження ккд процесу. Так, наприклад, дроселювання, яким зазвичай користуються для регулювання потоків пари і рідин, засноване на збільшенні гідравлічного опору в трубопроводах, замінюють впливом на потокоутворювальні машини або іншими, більш досконалими способами зміни швидкості потоків без втрат напору. Велике значення має економічне та надійне регулювання електроприводу змінного струму, застосування безредукторних електричних виконавчих механізмів, безконтактної пускорегулюючої апаратури для керування електродвигунами.

Реалізована при автоматизації виробництва ідея побудови приладів для контролю, регулювання та управління у вигляді агрегатів, що складаються з самостійних блоків, що виконують певні функції, дозволила шляхом різних поєднань цих блоків отримати широку номенклатуру пристроїв для вирішення різноманітних завдань одними і тими ж засобами. Уніфікація вхідних та вихідних сигналів забезпечує поєднання блоків з різними функціями та їх взаємозамінність.

До складу автоматизованого виробництва входять пневматичні, гідравлічні та електричні прилади та пристрої. Найбільшою універсальністю відрізняються електричні пристрої, призначені для отримання, передачі та відтворення інформації.

Головна сторінка | Новини | Статті | Каталог | Послуги | Контакты | Карта сайта

ТОВ "Мегапромтехнологія".
Всі права захищено. © 2008